La consellera Teresa Jordà i Roura ha presentat avui el projecte de Producció Agrària Sostenible (PAS) a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27) que s’està celebrant a Xarm el-Xeikh (Egipte). Jordà ha explicat que amb la Producció Agrària Sostenible (PAS) “impulsarem la transformació cap a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica de les explotacions agrícoles i ramaderes de Catalunya, de forma avaluable i quantificable, amb l’objectiu que l’any 2030 més del 50% de les explotacions del país siguin sostenibles”.
La consellera ha presentat oficialment el projecte, acompanyada de la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes i Cullell, durant la seva intervenció al side event sobre transformació sostenible dels sistemes alimentaris al Pavelló Food for Climate de la COP27. Jordà ha explicat que “volem acompanyar als productors i productores en aquesta transformació cap a la sostenibilitat global, i posar en valor i fer visible l’esforç que molts productors ja estan fent per assolir aquests nous reptes”.
Jordà ha recordat que “assolir un sistema agroalimentari sostenible, serà una de les nostres millors eines per garantir la sobirania alimentària i combatre alhora els efectes de l’emergència climàtica”. “Per aquest motiu”, ha afegit la consellera, “la PAS iniciarà la seva implantació a la producció primària, però treballem amb l’objectiu de fer-la extensiva més endavant a tota la cadena alimentària”.
Per impulsar aquesta transformació del model productiu, el Govern està elaborant la nova Llei de Producció Agrària Sostenible, de la que ja s’ha fet la consulta pública prèvia. Alhora, es desenvoluparà la certificació de Producció Agrària Sostenible (PAS), que serà voluntària i permetrà acreditar legalment les explotacions sostenibles catalanes identificant els seus productes amb l’objectiu de fer arribar el missatge als consumidors.
La consellera del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha explicat durant la cimera COP27 que aquesta certificació permetrà “fer visible l’esforç que fan molts projectes agraris per assolir els nous reptes i fan compatibles la producció d’aliments i la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.”
A més, s’està elaborant en una guia de bones pràctiques, que inclourà la normativa que identificarà les pràctiques sostenibles. Des del punt de vista ambiental es contemplaran factors com la gestió de l’aigua, la biodiversitat, el sòl, l’aire i els materials i l’energia emprada, i el benestar animal. El bloc econòmic avaluarà aspectes com els drets laborals, les condicions de vida dignes, la igualtat i la seguretat, i la salut laboral. Mentre que la fita econòmica tindrà en compte aspectes com la inversió, el risc de vulnerabilitat, l’economia local o la qualitat, el producte i la informació. La consellera Jordà ha exposat que des del Govern “acompanyarem a les explotacions en la transició cap a principis de la sostenibilitat agrària.
Actualment, el 9% explotacions agrícoles i el 6,3% de les ramaderesprodueixen segons les certificacions de qualitat. Per facilitar la transformació, Acció Climàtica habilitarà una calculadora de la sostenibilitat amb la voluntat que esdevingui una eina útil i d’automillora pel sector. Els usuaris podran obtenir el seu propi perfil de sostenibilitat a través d’una representació gràfica de l’estat de la seva explotació. “Per facilitar la gestió d’aquesta eina i acompanyar al sector en aquest procés, articularem una de les línies d’ajuts econòmiques que estan previstes en el marc Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya”, ha avançat la titular del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Per aconseguir la certificació, les explotacions interessades hauran de fer una comunicació prèvia i una vegada verificat el compliment de les pràctiques de sostenibilitat, incloent una presa de mostres i anàlisi multiresidus, s’obtindrà la certificació PAS. El disseny de la certificació s’ha realitzat basat en el model d’Avaluació de la Sostenibilitat per a l’Agricultura i l’Alimentació promogut per la FAO.
La Producció Agrària Sostenible (PAS) està també totalment alineada amb els objectius del Pacte Verd Europeu, que és l’estratègia de creixement sostenible i integrador de la Unió Europea.